sâmbătă, octombrie 16

Șoc la Primăria Tecuci. Hurdubae dat pe mâna procurorilor de la DNA

Corpul de Control al ministrului Lucrărilor Publice a descoperit mai multe nereguli cu iz penal la asfaltările lui Hurdubae la solicitarea Ziarului Tecucean. Ministerul anunță că îl dă pe Hurdubae pe mâna procurilor de la Direcția Națională Anticorupție, pentru recuperarea prejudiciului creat

Mult trâmbițata asfaltare a primarului Constantin Hurdubae, pe ultima sută de metri, înainte de alegeri, are în spate mai multe ilegalități, din care, o spun chiar oficialii Ministerului Lucrărilor Publice, cineva a avut de câștigat. Pentru recuperarea prejudiciului creat a fost sesizată Direcția Națională Anticorupție, care va face echipă cu Curtea de Conturi, pentru a stabili exact ce sume din bani publici au fost deturnate în folosul unor persoane private.

Concret, în urma controlului, s-a descoperit că Hurdubae a pus la cale o mică inginerie, dar cu mari consecințe asupra calității lucrărilor efectuate. De comun acord cu proiectantul și executantul lucrărilor de asfaltare pe mai multe străzi, Hurdubae a solicitat ca piatra spartă produsă de carieră să fie înlocuită cu piatră artificială.  Firește, la costuri mult mai mici, fără ca diferența să se regăsească în scăderea contractului. Adică, pe scurt, bani care au ajuns în unele buzunare.

Beneficiarul nu putea solicita înlocuirea unui material superior cu altul alternativ, inferior, fără să beneficieze de un avantaj, demonstrat prin calcule. Materialul solicitat nu se încadrează în condițiile inițiale de finanțare a proiectului întrucât are o porozitate mai mare decât agregatele tradiționale, deci nu îndeplinește condițiile normativului care reglementează alcătuirea structurilor rutiere rigide și suple pentru străzi. Înlocuirea materialului de bază avut în calcul la determinarea sistemului rutier proiectat cu un material inferior poate determina  în timp defecțiuni de structură cu cedări ale sistemului rutier”, precizează, negru pe alb, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administraţiei.

Ministerul a sistat plățile și vrea banii înapoi

Oficialii de la minister mai arată și că acest control a fost efectuat inclusiv ca urmare a sesizării mai multor tecuceni, nemulțumiți de calitatea lucrărilor. O dovadă în plus că ceea ce a făcut primarul Hurdubae a putut fi observat de multă lume. Cert este că, acum, Ministerul Lucrărilor Publice a sistat plățile către Primăria Tecuci, pentru asfaltări, și vrea să recupereze prejudiciul.

Cu privire la existența unui prejudiciu de recuperat, vă aducem la cunoștință că, în vederea identificării unui eventual prejudiciu și stabilirii cuantumului acestuia, a fost sesizată Curtea de Conturi, pentru efectuarea unui control de specialitate. Totodată, ca urmare a neregulilor constatate, care, conform directivelor europene, generează suspiciuni de fraudă, va fi sesizată Direcția Națională Anticorupție. Astfel, până la remedierea neconformităților constatate, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a dispus măsura de sistare a plăților pentru obiectivul de investiții «Modernizare străzi în municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, etapa I» motiv pentru care va fi sesizată Direcția Națională Anticorupție”, se mai precizează în răspunsul primit la redacţie.

Lucian Costin, președintele PNL Tecuci: „Oare ce ar face Hurdubae cu cele 300 de miliarde de lei din împrumut?”

 „Am spus de mai multe ori că se întâmplă grave nereguli cu aceste asfaltări. Cel mai mult mă bucură că tecucenii au avut curajul să sesizeze ministerul și organele statului, care și-au făcut datoria. Acum, îngrijorător pentru tecuceni este destinația pe care o vor lua banii din împrumutul contractat de Hurdubae, dacă acesta va reuși să-și ducă planul în aplicare. Pentru că asfaltările la care s-au constat neregulile grave au fost finanțate de guvernul PNL, prin PNDL 1, iar Corpul de Control al ministerului a avut pârghii prin care să verifice calitatea lucrărilor și modul de cheltuire a banilor. Cu cele 300 de miliarde de lei din împrumut, Hurdubae nu ar mai da socoteală niciunui minister. Ori, e lesne de anticipat ce s-ar întâmpla dacă acești bani ar ajunge pe mâna lui Hurdubae și camarilei PSD. Până atunci, însă, Hurdubae trebuie să dea banii înapoi și să plece. Din fericire, mai are de stat câteva zile la Primărie”.

 Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *