vineri, octombrie 22

Tecuciul tinerilor devine realitate! Muzeul are un nou manager

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” are un nou manager

Începând cu 1 ianuarie 2021, primarul Municipiului Tecuci, domnul Lucian Costin, a numit ca manager interimar al Muzeului de Istorie „Teodor Cincu”, pe Daniel Dojan, un tânăr în vârstă de 27 de ani, arhivist în cadrul acestei instituţii.

Prin aceasta numire, Tecuciul tinerilor devine realitate, înlocuind vechile conduceri cu oameni capabili şi tineri, dornici să dezvolte comunitatea locală prin proiecte sustenabile şi de viitor.

În 2016 a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, cu lucrarea de licenţă „Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu în presa gălăţeană”. În cadrul aceleiaşi universități a absolvit în 2018 cursurile programului de Master Geopolitică şi Interferenţe Sociale şi Culturale Est Europene cu lucrarea de disertaţie „Instaurarea regimului comunist în judeţul Tecuci 1945-1965”.

În anul 2017, a fost numit în funcţia de manager interimar al Casei de Cultura Tecuci pe o perioadă de 3 luni, iar din aprilie 2017, îşi desfăşoara activitatea profesională în cadrul muzeului având funcţia de arhivist. În această perioadă a dezvoltat şi coordonat mai multe proiecte educaţionale printre care: Clubul de Istorie al Elevilor „Excelsior” Tecuci, extinderea acestui proiect în cadrul Universitatii „B. P. Haşdeu” din Cahul – Republica Moldova şi Concursul Municipal de Istorie al Elevilor.

De asemenea, a organizat expoziţiile „100 de ani de comunism”, „Începuturile procesului de colectivizare a agriculturii în judeţul Tecuci” dar şi conferinţe tematice în parteneriat cu: şcolile tecucene, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Univ. „Dunărea de Jos” din Galaţi, Univ. „B. P. Haşdeu” din Cahul, Republica Moldova şi Institutul de Istorie al Academiei Române „A. D. Xenopol” din Iaşi. A coordonat şi proiectul „Muzeul la tine în şcoală” desfăşurat în 10 instituții de învăţământ.

 

Este autor al mai multor articole de specialitate printre care:

2015 – „Considerații cu privire la Statul Islamic din Irak și Levant”  publicat în revista Studium – revista studenților, masteranzilor și doctoranzilor în istorie din cadrul Univ. „Dunărea de Jos” Galaţi; 2016 – articolul „Nicolae Ceaușeșcu. Cultul personalității în presa de partid a județului Galați” publicat în Analele Universității „Dunărea de Jos” Galați. Seria istorie.

2018 – capitolul „Omagii aduse de către tecuceni făuritorilor Marii Uniri.” publicat în lucrarea coordonată de Șt. Andronache – „Tecuci, un ținut cu vocația unirii.

Monografie atipică dedicată Centenarului României Mari”, ediția a 2-a revizuită și adăugită. Ed. GraphoPress;

2019 – articolul „Miliția raionului Tecuci: scurt istoric, activități polițienești, instrument represiv al regimului comunist 1949-1960.” publicat în Anuarul Hrisovul Vol. XVI 2019 din cadrul Facultăţii de Arhvisitică  -Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București; 

2020 – articolul „Reforma agrară și începutul procesului de colectivizare în județul/raionul Tecuci – Etape ale instaurării și consolidării regimului comunist” publicat în Anuarul Acta Moldaviae Meridionalis XL, vol. 2 –  Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Ed.PIM.

Printre priorităţile mandatului său se află reorganizarea activităţii interne şi eficentizarea cercetării ştiinţifice (deschiderea de noi şantiere arheologice pe raza Mun. Tecuci), dezvoltarea parteneriatelor cu şcolile şi organizaţiile non-guvernamentale, accesarea fondurilor private şi publice dedicate proiectelor culturale şi de cercetare, popularizarea istoriei locale şi naţionale în rândul tinerilor tecuceni prin diverse proiecte interactive, dar şi mediatizare activităţi muzeului prin diferite canale media şi reţele de socializare.

 Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *