joi, ianuarie 27

Noi sancțiuni pentru escavările ilegale. Radarului Balastierelor este aproape gata

Radarul balastierelor, cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale, reprezintă o necesitate pentru România.

           De mai bine de un an de zile specialiștii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și A.N. ”Apele Române” au început testarea aplicației prin care fiecare cetățean va putea contribui la oprirea exploatării ilegale de agregate minerale. Însă, nici în acest moment, acest nou sistem nu a fost pus în funcțiune!

           Consultantul pe probleme de mediu Sorin Adrian Pîrvu este de părere că „este timpul ca persoanele responsabile să ia măsuri deoarece cei care exploatează ilegal balast din albiile râurilor produc pagube iremediabile atât ecosistemelor acvatice cât și lucrărilor hidrotehnice”.

           Înființarea Radarului Balastierelor a devenit obligatorie prin noua lege a Apelor (Legea nr.122/2020), promulgată de președintele României în data de 10.07.2020. Conform noilor modificări legislative, inspectorii Administrațiilor Bazinale de Apă primesc atribuții suplimentare de control, iar împreună cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale, Garda Națională de Mediu,

           Inspectoratul General al Poliției Române și Inspectoratul de stat pentru Controlul în Transportul Rutier vor putea identifica circulația agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancțiuni și amenzi ori de câte ori va fi constată nerespectarea prevederilor legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.