joi, decembrie 2

Platformele Netflix și HBO în atenția autorităților

Conform publicației Monitorul de Galați, un proiect de lege a fost transmis de Guvern către Parlament, iar în decursul ultimei luni a primit avize de la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor. Proiectul prevede impunerea unei taxe de 4% din veniturile obţinute platformelor de streaming de filme şi seriale, precum şi una de 3% din preţul filmelor descărcate contra cost. 

Aceste taxe ar urma să se aplice furnizorilor ale căror venituri, pe ultimul an fiscal, nu au depăşit echivalentul în lei, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, al sumei de 65.000 de euro sau al căror nivel de audienţă este sub 1%, raportat la numărul de abonaţi la nivel naţional, la serviciile de transmisie de date care asigură accesul la internet în bandă largă.

Conform raportului transmis de Observatorului Audiovizual European, în România sunt peste 1 milion de utilizatori de astfel de platforme, cele mai populare fiind Netflix și HBO. 

Prin aplicarea acestor taxe, sunt estimate venituri de până la 38 de milioane de lei pe an, dacă această lege va intra in Monitorul Oficial.

Totodată, este de menționat faptul că, odată cu aplicarea acestor taxe, prețurile abonamentelor pe aceste platforme ar putea crește cu alte câteva procente doar pentru utilizatorii români.

Monitorul de GalațiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *